Специјална награда зрењанинској Луткарској сцени за представу „Прадевојчица“

4 pradevojcica

„Прадевојчица“ наставља свој фестивалски живот. Након играња на Интернационалном фестивалу „Игор Маџиров“ у Скопљу, представа је изведена и на 19. Дечијем позоришном фестивалу „Позориште Звездариште” у Београду, који се од 5. до 10. октобра одржао под слоганом „Закорачи у авантуру”.

У такмичарском делу фестивала изведено је 12 представа из Босне и Херцеговине, Словеније, Републике Српске, Хрватске и Србије по избору селектора Жељка Хубача, а стручни жири у саставу Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица, Петар Пејаковић, редитељ и драмски педагог, и Тамара Алексић, глумица, на седници, одржаној 9. октобра 2024. године, донео је одлуку да се Специјална награда овогодишњег Звездаришта додели представи „Прадевојчица“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ – Луткарска сцена, Зрењанин.

Настала по мотивима истоименог романа Десанке Максимовић у драматизацији Мине Петрић (премијера: 25. новембар 2022), „Прадевојчица“ је представа‒метафора за вечно детињство. Пишући о пећинској девојчици, књижевница пише о свим девојчицама које за себе желе више од онога што друштво од њих очекује.

Редитељка представе је Соња Петровић, дизајнерка сценографије, костима и лутака Ирина Сомборац, композитор је Ненад Којић, а стручна сарадница за земљану архитектуру Драгана Којичић.

У представи играју: Уна Беић, Предраг Грујић, Наташа Милишић, Данило Михњевић, Снежана Попов, Олгица Трбојевић Костић, Мирослав Маћош.

Инспицијенткиња и суфлерка је Александра Шаламон.

„Прадевојчицу“ ће у новембру гледати фестивалска публика на Луткарској ревији у Ријеци!

Честитамо Луткарској сцени!