„МИША ПУПИН ИДВОРСКИ” на Которском фестивалу позоришта за дјецу

20240711 113228

Представа „МИША ПУПИН ИДВОРСКИ” имала је премијеру 21. маја на Луткарској сцени и већ је доживела неколико врло успешних извођења, да би убрзо била позвана и на гостовање у Подгорицу и на 32. Которски фестивал позоришта за дјецу, где је недавно овенчана наградом Дјечијег жирија Которског фестивала!

20240711 114749


Али како је све почело, појасниће нам Татјана Паскаш, руководилац Луткарске сцене НП „Тоша Јовановић”.


– Представа о детињству Михајла Пупина настала је из жеље и потребе да се сетимо нашег великана и обележимо 170 година његовог рођења. То је био само повод. Знајући да је Пупинова аутобиографија „Од пашњака до научењака“ у лектири како за нашу децу тако и за младе у Сједињеним Америчким Државама, пожелела сам да ово дело овенчано Пулицеровом наградом за књижевност поставимо као представу на Луткарској сцени НП „Тоша Јовановић”, али не само као омаж нашем великом научнику и мецени, већ да допремо до дечијих душа кроз дивну и потресну причу о малом Михајлу који сам одлази у велики свет, вођен својим идејама и жељом за знањем…. Окупирана идејом и проживљеним одвајањем сопственог детета које је исто тако отишло за своји сновима на Амерички универзитет, знајући за многу нашу децу која су се расула по свету у жудњи за знањем и школовањем, желела сам да то буде окосница наше будуће представе – одвајање од породице и потрага за знањем.

misa pupin idvorski ErvinKovac 002



Када једна представа доживи овако леп почетак свог уметничког трајања, реците нам нешто и о уметницима који су заслужни за то…


– Петар Пејаковић је био мој први избор редитеља за ову представу. Његове представе о Његошу и Тесли су биле препорука за његов ангажман. И нисмо погрешили, напротив, имали смо предивно искуство у раду са Петром. Настала је необична, уједно и потресна представа која на емотивном и сазнајном нивоу снажно допире до гледалаца. Велики и захтеван посао био је и пред Угљешом Шајтинцем, који је аутор оригиналног драмског текста „Миша Пупин Идворски“. Његови стихови су нас оставили без даха, као и порука која је већ постала наша метафора: „Поштуј туђе, смеран буди, али мисли и на своје“… Тотал дизајн представе је урадила Благовеста Василева, претворила је стихове у чаробну сценографију, костим и ефекте, зачудјујуће једноставним техничким решењима. Музику је направио наш драги сарадник Зоран Булатовић Бале, предивни сплет препознатљивог банатског сазвучја.

misa pupin idvorski ErvinKovac 038


Како рекоше деца из публике,“глумци су одрадили највећи део посла“… Задовољство и срећа у раду лепо се виде на сцени…


– Имали смо прилику да то сада и доживимо… Баш нас је обрадовала ова награда, као и образложење жирија ове препаметне и позоришно образоване деце. Она је препознала све поруке и истакли значај костима, сценографије, динамику представе, као и изведбу наших луткара, које бих овом приликом издвојила, у представи играју: Предраг Грујић, Снежана Попов, Мирослав Маћош, Ана Чупић, Марија Пантин, Наташа Милишић, Кристиан Кардош, инспицијенткиња и суфлерка је Александра Шаламон.

20240711 113441

Представа „Миша Пупин Идворски” је намењена како деци тако и родитељима. Намењена је породици, могу је пратити и деца од 5 година. Од јесени ће бити на редовном репертоару Луткарске сцене.
Дођите у позориште да се радујемо заједно!